מסעדות מומלצות בתל אביב

מסעדות סיניות

Posted on: 15 באפריל 2011

תולדות האוכל הסיני בישראל, מה תמצאו בתוך מסעדה סינית בארץ?

האם עצרתם פעם לחשוב כיצד החל טרנד המסעדות הסיניות בישראל? האם ביושבכם באיזו מסעדה סינית , הסתכלתם פעם סביב ותהיתם מי היה הראשון שהביא ארצה את האגרולים, הדים סאם, האורז המוקפץ והעוף בלימון? מעניין לשמוע את ההיסטוריה של מסעדה סינית כזו או אחרת, ומעניין עוד יותר לדעת מה בעצם הפך את האוכל הסיני לאהוד כל כך על ישראלים רבים וכיצד תרבות המזרח הרחוק קולעת כל כך לטעמנו פה, במזרח התיכון המהביל?

הידעתם כי מסעדה סינית ראשונה נפתחה בישראל כבר בסוף שנות השישים?

כן, כן, בסוף שנות השישים, עת המטבחים היחידים בישראל היו אלה העדתיים ומסעדות הפועלים הציעו אוכל זמין וזול למי שלא השכילו להינשא לאישה הנכונה, כבר בסוף שנות השישים נפתחה מסעדה סינית ראשונה בארץ (ה"סינגינג במבו" של רפי שאולי), שאפשרה הכרות ראשונית עם המטבח האקזוטי. זאת ועוד – כבר בשנות השבעים יצא ספרה של רות סירקיס "המטבח הסיני", שבאופן מפתיע זכה להצלחה מסחררת ומכירותיו הרקיעו שחקים.

אבל כידוע, למשמע המילים מסעדה סינית האסוציאציה הראשונית היא ישראל אהרוני, ואכן היה זה הוא שיותר מכולם שם את הטרנד האקזוטי על מפת הקולינריה הישראלית. בתחילת שנות ה-60 פתח אהרוני מסעדה סינית בשם "ין יאנג" והוציא את ספרו "הבישול הסיני" – או אז הפך האוכל הסיני באופן רשמי לאורח קבוע על שולחנות ישראלים, עד כי כיום אפשר למצוא עוף חמוץ מתוק וקונג פאו כמעט על כל שולחן בישראל, לא פחות מאשר עוף בגריל או פירה.

עם זאת, אין ספק כי מסעדה סינית בישראל אינה דומה לחברתה בסין העממית, וכי האוכל המוגש בארצנו עבר התאמה שתתאים לחיכם של ישראלים. למרות כל זאת, אין ספק כי בעצם הכניסה אל מסעדה סינית עולה באוזננו מיד צליל אופניים הנעים בשדות אורז, ועל אף ש"זה לא בדיוק זה" – בשבילנו הישראלים, זה קרוב מספיק.

מהם הטעמים המאפיינים ביותר מסעדה סינית ומהם כוכבי התפריט בה?

כידוע, אין אין אין מסיבה בלי בלי בלי בלי עוגה, ונדמה גם כי אין מסעדה סינית בלי אחת מהמנות הבאות:

  1. אגרול, מעטפת בצק מטוגנת ובתוכה שלל ירקות החתוכים בסגנון ג'וליאן. בזכות החיתוך הקטן של הירקות באגרול, יכולה כל מסעדה סינית לבשל אותו במהירות, מה שמאפיין את מרבית האוכל הסיני המגיע בחתיכות קטנות (המתאימות לצ'ופ סטיקס כמובן).
  2. ורז, שהוא כמובן המרכיב הבסיסי ביותר בכל מסעדה סינית. האורז הוא המזון הבסיסי ביותר בסין כולה, ממנו מכינים גם קמח, אטריות ויין (לא רק במסגרת מסעדה סינית כזו או אחרת כי אם בכל מקום ממש).
  3. גם ירקות מככבים בכל מסעדה סינית, אם כי בדרך כלל יהיו אלה ירקות שונים מאלה שאנו מכירים בבית. כך לדוגמא, בכל מסעדה סינית אפשר למצוא אפונת שלג, עלים דוגמת בק צ'וי וכמובן – אין מסעדה סינית ללא מגוון עצום של פטריות מכל סוג ומין.
  4. מרק תירס, שהוא מרק קלי קלות המצוי בכל תפריט של מסעדה סינית – מהמסעדות הבסיסיות ביותר וכן גם במסגרת מסעדה סינית יוקרתית. מעניין לדעת, כי מסעדה סינית בסין עצמה עשויה להגיש מרק תירס לאו דווקא בתחילת הארוחה, כפי שרגילים לאכול בישראל, וכי ישנם מקרים בהם אפשר לאכול מרק תירס אפילו בתור… קינוח.

למרבה המזל, בתוך מסעדה סינית ישראלים לא ימצאו השרצים המאפיינים את סין עצמה. כך, האוכלים במסגרת מסעדה סינית ישראלית לא ימצאו קיני סנוניות, בשר כלב או חרקים. כמה טוב, אם כן, כי אותה מסעדה סינית עברה התאמה לחיכנו וכי פה, בארץ זבת חלב ודבש אנו זוכים להישאר חשופים למיין סטרים בלבד…

About these ads

כתיבת תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

מתחבר ל-%s

הרשמה

קבל כל פוסט חדש ישירות לתיבת הדואר הנכנס.

%d בלוגרים אהבו את זה: